Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nyugdíj?

2016.01.06

Neked lesz nyugdíjad, vagy csak "nyög díjad"?

118-nyugdijjasok.jpgA Forbes magazin szerint az MLM (Multi Level Marketing), a DM (Direct Marketing) és az NM (Network Marketing) az egyik legjobb megoldás a nyugdíjba vonulásra!

Robert Laura a Forbes magazin külsős munkatársa nemrég megjelentetett egy cikket, melyben azt állítja, hogy az MLM az egyik legjobb megoldás a nyugdíjba vonulásra és meg is osztja velünk, hogy miért. Olvasd el a cikk magyar fordítását!

Csatlakoznál egy MLM céghez azért, hogy nyugdíjasként is legyen bevételed?

Az életedben biztos volt olyan, amikor találkoztál a multi-level marketinggel, direkt eladással vagy network marketing üzleti lehetőséggel. Ez a lehetőség változó minden cégnél, azonban mind alapvetően azt ajánlja, hogy add fel a napi 8 órás beosztásodat, legyél a saját főnököd és keress sok pénzt, miközben sok barátra is szert teszel a folyamat során. Ez mind jól is hangzik, azonban szinte végtelen számú vita van azzal kapcsolatban, hogy ezek a cégek és programok legális üzleti lehetőségek-e vagy sem, úgyhogy belevetettem magam és megnéztem. Ennek eredményeképpen úgy gondolom, hogy az egész iparág a növekedésről szól és az egyik legjobb megoldást jelentheti a jelenlegi nyugdíj krízisére. Ez így elsőre elég bátor kijelentésnek tűnhet, de nem az, ha annyira érted a nyugdíjba vonulást, mint én. A valóság az, hogy a sikeres nyugdíjba vonulásnak sokkal inkább van köze a pszichológiának, mint a pénznek… és ez igaz a multi level és network marketingre is.

Ne érts félre, a pénznek van szerepe a nyugdíjba vonulásban, de nem ez az elsődleges. Ha ezt összevegyítjük olyan figyelemfelkeltő statisztikákkal, mint az AARP becslése, mely szerint a bébi bumm alatt születők fele (76 millió ember) érdekelt az üzlet elkezdésében. Ami a nyugdíjba vonulási krízist jelenti, egyre több ember szembesül azzal a ténnyel, hogy valószínűleg nem tudnak annyi pénzt összespórolni, hogy csak ücsörögjenek és a megtakarításaikat használják 62 és 100 éves koruk között. Az átlag 50 éves embernek becslések szerint kevesebb, mint 50,000 dollárnyi nyugdíj megtakarítása van, úgyhogy világosan látszik, hogy más alternatív módokat kell találni a spórolásra vagy más bevételi forrást kell keresni és azt folytatni egészen a nyugdíjba vonulásig.

A bébi bummosok kezdenek belefáradni abba, hogy bűntudatot érezzenek a múltbeli pénzköltési szokásaik miatt és az érdekli őket, hogyan találhatnának már megoldásokat. Egyre inkább nő azoknak a bébi bummosoknak a száma, akik elégedetlenek a jelenlegi karrierjükkel, éppen ezért nagyon hasznosak lehetnek az MLM és hasonló cégek. Ezek az emberek belefáradtak az évekig tartó mókuskerékbe és nem érzik a kapcsolatot a munkájuk és azok között az emberek között, akiket az érint. Folyamatosan váltakozik a figyelmük a dédelgetett kincsestár és a között, hogy valami nagyobbnak és jobbnak legyenek a részei… hogy hatást gyakoroljanak másokra… és nyugdíj mellett is dolgozzanak. Az élet különböző oldalait keresik, amiket beteljesíthetnek különböző termékekkel és szolgáltatásokkal MLM és Közvetlen eladási lehetőségeken keresztül.

Az MLM és a direkt eladási programok gyakran egyenes utat jelentenek a vállalkozás felé, gyakran biztosítanak tréningeket, támogatást és bőséges bátorítást az úton. Rengeteg nyugdíjba vonuló rájön, hogy szüksége van valamire, amivel elfoglalhatja magát, jó egészségben élhet és másokkal kapcsolatban maradhat. Az ilyen cégekben való részvétel költsége, a szükséges befektetett energia és az idő miatt nagyon vonzó az ilyen emberek számára. Azonban nem az egész ipar számára szól ez az ajánlás. Mint minden idő, pénz vagy energia befektetés esetén itt is figyelmesnek kell lenniük az embereknek azzal kapcsolatban, hogy milyen üzletbe vágnak bele.

117-nyugdijjas.jpgEz a fő oka annak, hogy elkezdtem kutatást végezni a témában úgy, hogy felvettem a kapcsolatot olyan emberekkel, akik ilyen típusú üzletekben vannak, és akik képesek voltak a felhajtást és az elfogultságot félretéve őszintén elmondani a véleményüket arról, hogy vajon ez tényleg reális forrása lehet a nyugdíjas kori bevételnek. Már korábban beszéltem egy baráttal, aki az mondta, hogy azért csatlakozott egy szépségipari termékekkel foglalkozó direkt eladási céghez, mert így új emberekkel találkozhat. Ő nemrégiben újra házasodott és új helyre költözött, szóval sikerült kombinálnia az új emberek megismerését a pénzkereséssel. Majdnem egy évtizede van az üzletben, és ez idő alatt kiépítette a saját üzleti közegét a barátai és családtagjai között, annak ellenére, hogy három év után a versenytárs cégéhez csatlakozott. Beismeri, hogy nem vesz részt a cég minden helyi találkozóján és célkitűző ülésén, mert ő nem szeretne top kereskedővé válni. Egyszerűen csak szereti lefoglalni magát az üzleti dolgokkal (főleg télen) és utazásra illetve az unokák kényeztetésére használni a plusz pénzt.

A bébi bummosok pszichológiájának és viselkedésének vizsgálata után ez a példa nagy változást jelent az iparról kialakított véleményemben. Már nem úgy gondolok ezekre a lehetőségekre, mint átverésekre. Már inkább úgy látom, hogy ezek nagyszerű lehetőségek a nyugdíjba vonulás személyes aspektusainak fokozására, melyekről nagyon ritkán beszélnek, vagy akár terveznek.

Dr. Daria M. Brezinski, gyakorló pszichológus és egy multi level marketing magazin korábbi igazgatója is ezt támasztja alá: „Sokan nem jönnek rá, hogy a multi level cégek azért sikeresek, mert segítenek az emberek számára kielégíteni emberi szükségleteiket, mint például azt, hogy fontosnak érezzék magukat, kapcsolataik legyenek, valami újat tanuljanak és valami mást csináljanak.

Sok embert hallottam már a network marketinben ezeket mondani: „Azért csinálom ezt, mert nagyszerű emberekkel találkozhatok… rengeteg kapcsolatot építek… és olyan jól érzem magam ettől.”

Dr. Brezinki véleménye találó és nagyon könnyen látható ez a népszerű network marketing cégeknél. Sok MLM, DM és NM cég 3-5 éves terveket készít a szabadság és gazdagság elérésére, mégis sokan, akik ezekre a találkozókra járnak, már 5-10 éve vannak az üzletben és még mindig nem tudták otthagyni a teljes munkaidős állásukat.

„Megfigyeltük, hogy amikor más emberi szükségletek kielégítődnek, akkor a tagok és tanácsadók már nem csak az anyagi dolgokra koncentrálnak.” mondja dr. Brezinkis.

Az interjúk folytatásában rávettem három másik MLM-ben érdekelt embert, hogy legyenek őszinték és bizonyítsák be nekem, hogy a folyamat tényleg működik. Én itt minden új üzlet számára használható és jó tanácsokat kaptam.

Lorene Hochstetler Ohio-ból azt ajánlja, hogy. “tartsd meg a jelenlegi munkádat, míg tart az átmenet az MLM üzletedbe.” Ő képes volt helyettesíteni a teljes munkaidős állását, de azt mondja: „Ez nem egyik napról a másikra történt és még mindig dolgozom minden nap. Nagyon fegyelmezett vagyok a munkámban és minden nap úgy kelek fel, hogy tudom, mit kell tennem a siker érdekében. Üzletként kell ezt kezelned és hajlandónak kell lenned mások tanácsait követni.”

Tracy Willard Californiából csak szükségszerűségből kezdte el az ő MLM-es karrierjét. „Mielőtt belekezdtem az üzletembe, azt mondtam minden barátomnak, hogy soha ne engedjék, hogy ilyenbe belevágjak… de amikor a családomat súlyosan érintette a jelzálog válság, akkor keresnem kellett valami mást.” Olyan indok miatt kezdte tehát az üzletét, amit a nyugdíjasok egy része biztosan ismer. „Azzal a gondolattal kezdtem, hogy valahogy könnyebbé kell tennem a hónapjaimat. A cégem segített kitalálni, hogy mire van szükségem ahhoz, hogy havonta plusz 500 dollárt keressek.” Elmondott egy olyan mondatot, amit többször hallottam az interjúk során. „Ha hobbiként kezeled, akkor nem fog úgy fizetni, mint egy üzlet.”

119-sikeres-nyugdijjasok.jpgAzt is elismerte, hogy a sikere ellenére nem csak ücsörög egész nap és bonbont eszeget otthon, amíg a csekkek minden hónapban megérkeznek. „Ez gyakori félreértés” mondja. „Minden nap keményen dolgozom az üzletemben, de ez nem mindig érződik munkának.” Más vállalkozókhoz hasonlóan, akik szintén a szenvedélyükből profitálnak, azt mondja „Nagyszerű érzés, mert olyan terméket találtam, ami megváltoztatta azt, ahogy kinézek és ahogyan érzem magam… szeretem ezt eladni és segíteni másoknak elindítani a saját üzletüket.”

Staci Cahill olyan módon vezeti a washingtoni MLM cégét, amit sokat nagyra értékelnek. Különválasztja a magánéletét az üzleti életétől, nem tart otthoni partikat, hanem helyette olyan találkozókat ajánl, ahol tanítani tudja a termékeiről az embereket. „Nem akartam olyan személy lenni, aki elől mindenki elmenekül, mert azt hiszik, hogy bulit szeretnék rendezni náluk. Szeretem különválasztani a személyes és üzleti életemet.” Amikor azt kérdeztem, hogy sikeres-e a munkájában, akkor egy olyan MLM megközelítésre mutatott rá, ami különbözik attól, amire számíthatnánk. „Igen, nagyon sikeres vagyok, mert elértem mindent, amit akartam. Egyedülálló anya vagyok, aki hetente 50 órát dolgozott az otthonától távol. Ma már csak 20-at dolgozom, ami jelentős különbség a családom számára.”

5 éves MLM veteránként ő az alábbi dolognak tulajdonítja a sikerét: „Néhány éve céget váltottam, mert rájöttem, hogy a fazekak és edények nem változtatják meg az emberek életét. Azok a termékek, amiket most foglalkozom, viszont megváltoztatták az életemet és másokét is… és nagyon értékesnek tartom, hogy ezzel a tudattal kelek fel és fekszem le minden nap.”

Az interjúk és pszichológiai kapcsolatok arra vezettek rá, hogy az MLM, DM és NM cégek, néhány kisebb céggel együtt igenis megfontolandók azok számára, akik nyugdíjba szeretnének vonulni. Úgy gondolom, hogy a 21. század legfontosabb trendje lesz az, hogy az emberek a nyugdíjba vonulásuk miatt kezdenek bele az üzletépítésbe.

De ennek azzal kell kezdődnie, hogy újraalkotják a vállalkozás fogalmát és belehelyezik a nyugdíjas életstílusba. Ez azt jelenti, hogy segítenek az embereknek, hogy a szenvedélyüket, személyes vágyaikat és hobbijukat plusz pénzzé tegyék… arról nem is beszélve, hogy segítenek az embereknek megérteni a nyugdíjba vonulás nem anyagi oldalát és a tervezés fontosságát, mint pl a munkahelyi identitás helyettesítése, kapcsolatban maradás, valamint mentálisan és fizikálisan is fittnek maradás. Valami, amiből a multi level marketing, a direkt marketing és network marketing cégek is pénzt szeretnének szerezni. Ennek eredményeképpen az ipar hamarosan hatalmas növekedésbe kezdhet, és a bébi bummosok képesek lesznek a nyugdíjas korukat az érzelmeikhez és az érzéseikhez alakítani.

Akár saját üzlet építése érdekel, akár másoknak szeretnél segíteni felfedezni a vállalkozói utat, akkor ezt érdemes megnézned!

Kattints IDE!

Üzlet, pénz, siker, Petrován Pál, MLM